Gå til hovedinnholdet

Fysisk aktive ikke-røykere kan også ha alfa-1-antitrypsinmangel

Episode 2 av 3 med Lege Helene Møller Frost, ved Lungemedisinsk avdeling ved Aalborg Universitetssykehus.

Hun møter ofte pasienter med alfa-1-antitrypsinmangel, som etter hennes mening har gått alt for lenge med en oversett diagnose.

Alfa-1-antitrypsinmangel forveksles ofte med astma, særlig hos pasienter som er fysisk aktive ikke-røykere. Selv spesialister på lungesykdommer holder seg til feil diagnose og unnlater å ta den nødvendige blodprøven.

I denne episoden av A1R TIME gjennomgår Helene Møller Frost blant annet et tilfelle med en pasient som gikk med symptomer på alfa-1-antitrypsinmangel i nesten 20 år, uten at noen lege reagerte på signalene.

Det anslås at mellom 2500 og 3000 dansker lider av alfa-1-antitrypsinmangel, men bare 10 prosent av dem blir diagnostisert.

A1R TIME er initiert av CSL Behring. Målet vårt er å spre kunnskap om alfa-1-antitrypsinmangel og å skape et fellesskap for alle som er berørt av diagnosen.

 

Flere episoder

Når bør du teste for alfa-1-antitrypsinmangel?

Episode 3 av 3 med Dr. Møller. Har du testet KOLS- og astmapasienter for alfa-1-antitrypsinmangel?

Mange pasienter får diagnosen astma eller kols, mens noen av dem i virkeligheten lider av alfa-1-antitrypsinmangel. Derfor oppfordrer Helene Møller Frost allmennleger til å ta en blodprøve for alfa-1-antitrypsinmangel på pasienter med astma eller kols.

Lider du av alfa-1 eller er du symptomfri?

Episode 1 av 3 med Dr. Møller. Hva er forskjellen på å lide av alfa-1-antitrypsinmangel og å være symptomfri bærer av sykdommen? Doktor Helene Møller Frost forklarer.