Gå til hovedinnholdet

Den fullstendige fascinasjonen av et protein

Som ung lege ble Eeva Piitulainen fascinert av proteinet alfa-1-antitrypsin og hvilke problemer en mangel på det kan medføre. Proteinet ble oppdaget i Malmö på 60-tallet. Og da Eeva begynte å bygge opp interessen, syntes hun det var bemerkelsesverdig at ingen lungeleger forsket på dette temaet i selve byen der proteinet faktisk ble oppdaget. 

Eeva har viet sitt yrkesliv til å forske på alfa-1-antitrypsinmangel, og i denne podcasten forteller hun historien om hvordan proteinet først ble oppdaget, om kombinasjonen av røyking og alfa-1-antitrypsinmangel, og hvorfor behandlingsalternativene rundt om i verden er så forskjellige fra hverandre. 

A1R TIME er initiert av CSL Behring. Målet vårt er å spre kunnskap om alfa-1-antitrypsinmangel og å skape et fellesskap for alle som er berørt av diagnosen.

 

Flere episoder

Tidlig diagnose gir bedre behandlingsmuligheter

Lise levde i årevis uten en korrekt diagnose og hadde passert 40 år før hun fikk diagnosen alfa-1-antitrypsinmangel. I dag er hun for syk for medisinsk behandling, men har heldigvis fått en klaffoperasjon.

Den lange veien til diagnosen

Gunhil visste at det var noe som ikke stemte. Hun var 18 år gammel og andpusten. Da det var på det verste, var lungekapasiteten hennes nede i 20 prosent.